Over Tank Opslag Verbeke – Onze geschiedenis

Vijf generaties Verbeke

Een terminal met een geschiedenis

Tank Opslag Verbeke, als een familiebedrijf, is actief geweest in de scheepvaart gedurende vijf generaties. Eigenlijk is heel de geschiedenis van de Antwerpse petrochemische industrie zijn begonnen met Verbeke’s tank terminal

Onze geschiedenis

In 1875 begon over-overgrootvader Jozef Verbeke vanuit het Gentse met het transport van droge lading. Dat gebeurde toen nog door het vrachtschip te trekken of jagen.

Overgrootvader Emiel Verbeke trad in de voetsporen en kocht zelf een sleepboot. Helaas stierf hij op jonge leeftijd toen hij een drenkeling uit het kanaal redde. Zoon Filemon was toen nog een kind, maar oud genoeg om geïnspireerd te zijn door zijn vader.

Filemon verankerde de naam Verbeke in de scheepvaart. In 1969 bouwde hij een schip: de River. De naam was een samentrekking van de eerste letters van de familienamen Ringoot en Verbeke.

In de jaren 70 stapt Marnix Verbeke, zoon van Filemon mee in de zaak. De familie koopt het motortankschip Starblender en sluit een lucratief exclusiviteitscontract af met Texaco. Verbeke Bunkering is geboren. Eind jaren 80 breekt Verbeke met Texaco en koopt het zelf producten aan op de markt. Verbeke groeit uit tot de absolute nummer één in de levering van brandstoffen aan grote schepen via binnenschepen. Met een omzet van 1,2 miljard euro in 2008 barstte het als familiebedrijf uit z’n voegen.

De Griekse bunkergroep Aegean Marine nam een jaar later het familiebedrijf over, maar ondernemen zit de Verbekes in de genen. Marnix Verbeke stampte al in 2007 Tank Opslag Verbeke uit de grond met Transcor en Astragroup als partners. In april 2010 kwamen alle aandelen in handen van de Verbekes. Ryan Verbeke leidt momenteel de Tank Terminal.

De tankterminal van Tank Opslag Verbeke is de tweede oudste van het land en vormt daarmee een van de grondvesten van de petroleumraffinaderijen in de Antwerpse haven.
Het verhaal begint in 1929 toen Antwerp Oil Wharves een oude steenbakkerij opkocht op de huidige site. De toenmalige fabrieksschouw siert vandaag nog steeds het terrein. Omdat toen de infrastructuur in de Antwerpse binnenhaven nog erg beperkt was, bleek deze oude steenbakkerij al snel een toplocatie.
De bouw van een terminal met zeesteiger drong zich op en al in 1932verwelkomde de terminal zijn eerste zeeschip. De gedenksteen van deze historische gebeurtenis pronkt nog steeds tegen het kantoorgebouw.
In 1936 brak er een brand uit op de site die grote delen van de terminal in de as legden.

In 1940 vallen de Duitsers binnen en wordt de Tank Opslag in beslag genomen.

Na de oorlog werd ijverig gewerkt aan de wederopbouw van de tankterminal. De drijvende zeesteiger werd vervangen door een in beton gegoten exemplaar en kreeg een laadplatform.

In 1970 krijgt de internationale logistieke groep Panocean de terminal in handen. Tien jaar later neemt de terminal-operator Vopak (toen nog Pakhoed) de site over.

In 2008 kocht de Fam. Verbeke samen met Transcor en Astragroup de aandelen over van Vopak. Met de verkoop van Verbeke Bunkering nv besliste de familie om de overige 2/3 aandelen over te kopen van de ASTRA GROUP. Sinds 2010 heeft Verbeke de touwtjes alleen in handen en hebben zij deze multinational omgezet naar een familiebedrijf.

Tank Opslag Verbeke

Tank Opslag Verbeke is een one-stop oplossing voor al uw industriële tankopslag, voor oliehandel of voor een chemisch bedrijf. Dit omvat niet alleen gespecialiseerde opslagfaciliteiten, maar ook andere gespecialiseerde diensten zoals blending en drumming. Lees verder

Blending

Industriële producten mengen is niet gemakkelijk om uit te voeren. Echter, op Tank Opslag Verbeke , zijn wij de vertrouwde keuze van honderden organisaties over de hele wereld om dit te doen.Daar is een goede reden voor. Lees meer

Opslag & Transport diensten

We voelen ons blij te kunnen aankondigen dat wij een van de mooiste opslagfaciliteiten voor vloeistoffen hebben. Zijnde voor de chemische en petrochemische industrie. Ons team zorgt ervoor dat alleen de beste kwaliteit tanks zijn voorbereid voor uw opslag doeleinden. Lees verder

Dienstverlening op maat

Tank Opslag Verbeke is alles over het verstrekken van de beste tankopslag. Het is zeker de beste keuze als u extra dienstverlening nodig heeft bij opslag voor  petrochemie, biobrandstoffen, eetbare olie en gassen, etc. Lees meer

Drumming & tankcontainer opslag

Onze tankterminal biedt u niet alleen de beste tankopslag voor uw chemisch bedrijf, maar het brengt ook diverse nieuwe mogelijkheden voor u! Wij bieden ook het drummen van verschillende producten in verschillende afmetingen drums. Lees verder

Logistiek & Bereikbaarheid

In industriële toepassingen, hangt de efficiëntie niet af van de snelheid van het werk, maar het beheer van de processen. Wij van Tank Opslag Verbeke begrijpen dit, en hebben gespecialiseerde 24/7 faciliteiten die  Lees meer

Lees meer over Tank Opslag Verbeke – Antwerpen